Cropped shot of a young boy sitting on a couch while using a digital tablet

Koulunsa aloittaville lapsille moni asia muuttuu kertaheitolla. Esikoulussa on opeteltu jo koulunkäynnin taitoja, mutta monesti ekaluokkalaiselle vastuu oman koulumatkan taittamisesta jalan, pyörällä, taksilla tai bussilla on kokonaan uusi juttu. Aluksi vanhemmat auttavat lastaan, mutta nopeasti kouluun lähdetään ja tullaan kotiin ihan omin päin.

Meillä vanhemmilla on suuri huoli siitä, miten koulutaival sujuu ja onko lapsi päässyt turvallisesti kotiin. Lapsen kasvaessa huoli pienenee, mutta menemiset lisääntyvät. Jokaisella on omat harrastuksensa ja menonsa koulun ja työn lisäksi, ja arjen hallinta onkin varsinainen taitolaji.

Nykyään, kun viestintä on siirtynyt puhelusta teksti- ja kuvapohjaiseksi lyhytviestinnäksi Whatsapp, Facebook Messenger ja muihin sosiaalisen median palveluihin, lapsia on myös vaikeampi tavoittaa. Viestiryhmiä on monia ja niissä jaetaan sisältöä jatkuvasti. Teini-ikäiselle saattaa tulla tuhansia viestejä päivässä, jolloin ne tärkeät vanhempien lähettämät viestit hukkuvat massaan.

Lounea Älykoti seuraa asukkaidensa liikkeitä ja kertoo, koska kotoa on lähdetty ja koska tultu takaisin. Se tietää kuinka kaukana kotoa kukin asukkaista on ja opettelee perheen arkirutiinit. Vanhemmille Älykoti avaa mahdollisuuden saada tieto, milloin lapsi on tullut koulusta kotiin tai lähtenyt kotoa. Tämän lisäksi älykoti kytkee murtohälyttimen automaattisesti päälle, sammuttaa sähkölaitteet ja valot, kun kukaan asukkaista ei enää ole kotona. Asukkaat saavat Älykodin toimista reaaliaikaisen tiedon omaan älypuhelimeensa, jolloin olet aina ajantasalla siitä, mitä tapahtuu.

Enää ei siis ole pakko soittaa ja kysyä “pääsitkö koulusta kotiin?”, vaan “Moi, äiti tässä.  Jääkaapissa on valmiina ruokaa ja muista sen jälkeen tehdä läksyt. Ilmoita, kun läksyt on tehty, niin kytken televisioon virran ja  voit katsella vaikka Netflixiä”.

Timo Toivonen Lounea_

Timo Toivonen
Projektipäällikkö
@ToivonenTimo