Sahkopistoke-alykotiinÄlypistoke on Älykodin monitoimilaite. Älypistoketta voi hyödyntää valaistuksen ohjaukseen tai kodin turvaan tarpeen mukaan. Meillä kotona älypistoketta on pystytty hyödyntämään monessa paikassa.

Mukavuutta kotiintuloon

Kun älypistokkeen asentaa eteisen jalkalamppuun, saa lisättyä nopeasti mukavuutta kotiintuloon. Syksyisin ja talvisin on yleensä jo hämärää, kun palataan töistä ja koulusta. Monesti saattaa kädet olla täynnä kauppakasseja tai läppärilaukkua, ehkäpä myös lapsi on sylissä. Mikäs sen mukavampaa, kun Älykoti sytyttää eteiseen valon sisälle tultaessa. Sama toimii myös toisin päin, valoa ei tarvitse sammuttaa lähtiessä, sillä Älykoti hoitaa sen puolestasi. Meillä yksi älypistoke ohjaa myös yhtä käytävän jalkalamppua. Lamppuun syttyy valo, kun havaitaan liikettä. Älyvalona toimiessaan älypistoke tarvitsee kaverikseen myös monianturin (liiketunnistin). Älypistorasiassa kiinni olevia valoja voi muuten ohjata myös etänä.

Basilikalle valoa ajastimella

Yksi älypistoke on meillä ajastimena kasvivalolle. Rakastan basilikaa ja kotimme ikkunat ovat kesälläkin melkoisen varjossa, joten basilikan hengissä pitäminen vaatii kunnon valoa. Talvella aurinko ei paista senkään vertaa, joten meillä basilika saa nauttia kasvivalosta ja kukoistaa sen avulla. Kasvivalo ei tietenkään pala kellon ympäri, joten olen ajastanut älypistokkeen syttymään aamulla tiettyyn aikaan ja sammumaan illalla. Tokihan ajastustoimintoa voi käyttää muissakin sähkölaitteissa tarpeen mukaan.

Kausivalot aktivoidaan hämärän mukaan

Älypistokkeen voisi laittaa toimimaan myös siten, että valot syttyvät, kun tulee riittävän hämärää ja sammuvat, kun on valoisaa. Tällainen ominaisuus sopisi esimerkiksi jouluvaloille. Tätä ei meillä ole vielä testattu, mutta ehkäpä ensi jouluna kyntteliköt ja joulukuusen valot ovat älypistokkeen takana.

Päälle unohtunut silitysrauta – Ei enää!

Itse olen ihastunut älypistokkeen turvaominaisuuksiin. Meillä jokaisella on jokin sähkölaite, joka pitäisi sammuttaa, mutta saattaa unohtua esim. silitysrauta, suoristusrauta tai kahvinkeitin. Työmatkalla miettii itsekseen tuliko kiskaistua se silitysraudan johto seinästä? Älypistokkeella voi hallinnoida tällaisia laitteita. Kun lähdetään kotoa, Älykoti sammuttaa päälle unohtuneen laitteen automaattisesti tai vaikka tietyn ajan kuluttua. Älypistokkeen taakse voi laittaa myös vaikka kotiteatterin, kun halutaan, etteivät sähkölaitteet ole jatkuvasti päällä. Älykoti sammuttaa sähkölaitteet, kun asukkaat poistuvat kotoa ja laittaa ne taas päälle, kun tullaan kotiin. Kätevää!

Susanna Terkola
Markkinointisuunnittelija
@Suskit