Hankin Lounean Älykoti-ratkaisun perheemme mökille Kustaviin. Olen lukenut juttuja vakituisten asuntojen ratkaisuista, mutta kokemuksia älymökistä en ole nähnyt. Älykodin ratkaisut sopivat kuitenkin monin osin myös mökkikäyttöön. Ja avaavat samalla ikkunan mökin tapahtumiin, kun ei olla itse paikalla.

Meidän mökkimme älykotijärjestelmä

Mökkini laitteisto koostuu ulko-oven edustaa kuistilla valvovasta kamerasta, ulko-ovien avaamista valvovista oviantureista, kahdesta yläkerran ja tuvan liikettä sekä lämpötilaa seuraavasta monianturista, tuvassa sijaitsevasta palovaroittimesta ja sireenistä sekä tuvan nurkassa olevaa valaisinta ohjaavasta älypistokkeesta. Älypistokkeella ohjattavaa valaisinta käytämme lähinnä yövalona. Käytämme laitteistoa perheen aikuisten älypuhelimiin asennettujen sovellusten kautta.

Ennakkoidut ja yllättävät hyödyt

Hankimme mökille vuoden vaihteessa ilmalämpöpumpun. Huoli sen tehosta ja ilmankierrosta vanhassa mökkirakennuksessa on osoittautunut turhaksi. Olen välillä kylminä pakkasiltoina vilkaissut mökin lämpötiloja älykotisovelluksesta, ja ne ovat olleet asetetuissa arvoissa. Ovianturit ovat myös toimineet kuten oletettu. Olemme joskus tarkistaneet kotimatkalla tai kotiin saapuessamme ovatko mökin ovet kiinni, hajamielisiä kun olemme. Turha huoli sekin on toistaiseksi ollut, mutta onpahan varmuus asiasta.

Automaattinen murtohälytin on mielestäni mökkikäytössä aivan loistava ratkaisu. Hajamielisinä emme muistaisi sitä kytkeä päälle, ja hälytin on kyllä ehdottomasti tarpeen. Valitettavasti monen mökillä on käyty luvatta ja tehty joskus pahaakin jälkeä.  Oli myös näppärää, kun pystyi kytkemään hälyttimen pois päältä etänä, kun asentaja kävi ilmalämpöpumppua asentamassa keskellä viikkoa, kun emme olleet paikalla.

Suurin hupi ja hyöty on ollut yllättäen kamerasta. Kamera hankittiin alun perin osana turvajärjestelmää kuvaamaan pääoven edustaa, mutta laajakulmaisena se havaitsee myös pihan tapahtumia kuistin lasien läpi. Järjestelmä tallentaa havaitusta liikkeestä parin minuutin videoklippejä, joita voi katsoa älypuhelimella tai tietokoneellakin.

Kuva: Kari Nurmisto

 

Tallenteisiin on tarttunut monenmoista kulkijaa. Pihalla vierailee kauriita perheen puutarhurin suureksi harmiksi. Kuistin edestä kulkevat oravat eivät ole onneksi yhtä tuhoisia kukkamaalle.  Viirupöllö hiirien popsijana on ollut tervetullut havainto. Vai olikohan se sittenkään viirupöllö? Käymme vieläkin tästä havainnosta vaimon kanssa ornitologista väittelyä. On muutenkin mukavaa, kun voi vilkaista livekuvaa mökiltä. Onko siellä jo pimeää? Onko keli harmaa vai paistaako aurinko?

Talven lumimyräköiden jäljiltä pihalla näkyi tietysti kinoksia, se ei ollut uutinen. Se sen sijaan oli, että naapurin ajotiellä näkyi auraava traktori ja päivää myöhemmin itse naapurikin huristeli ohitse henkilöautollaan. Tämä ratkaisi kerralla pohdinnan, pääseekö pihalle kinoksien lävitse vai ei. Olisikin ollut harmillista ajella turhan vuoksi 280 km, eikä pääsisi edes saunaan.

Nälkä kasvaa syödessä – Mitä seuraavaksi?

Pienellä skeptisyydellä hankittu järjestelmä on jo osoittanut hyötynsä, ja tunnetusti ruokahalu kasvaa syödessä. Toinen kamera on ollut suunnitelmissa, jotta pihan eläimiä voisi tarkkailla enemmän, ja toisaalta valvottua myös autokatosta. Haaveilen myös pihan viiden valopylvään kytkemisestä älyvaloiksi, jotka syttyvät automaattisesti, kun saavumme mökille. Himmennetty pihavalaistus sopisi myös hienosti syksyn tunnelmointiin. Mereltä kotirantaan tullessa olisi mahtavaa, jos valot saisi pihalle sytytettyä jo kauempaa, jolloin rantautuminen syyspimeällä helpottuisi.

Suurin hyöty tulisi kuitenkin ilmalämpöpumpun liittämisestä järjestelmään. Ennakoiva lämmitys voisi nostaa automaattisesti mökin lämpötilaa jo perheen lähtiessä ajelemaan mökille. Vastaavasti kotiinlähdön jälkeen automaattisesti kytkeytyvä ylläpitolämpö säästäisi mukavasti sähköä talvikaudella. Järjestelmän toimittajalla on kehityslistalla lämpöpumpun liittäminen, sitä odottaessa.

 


Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö
@PerttuPaloheimo